• Er du i tvil om du skal møte til oppsatt tannlegetime, ring oss på telefon 22 44 83 40.

Ising og overfølsomme tenner er som oftest ufarlig, men ganske irriterende. Det kan være flere årsaker.

Om det er vondt i en tann når du spiser noe kaldt eller drikker noe varmt kan det skyldes at du har slurvet med munnhygienen, at tennene dine er overbelastet eller at du har børstet for hardt. Hele tannen kan rammes av ising/overfølsomhet, men tannhalsene pleier å være ekstra utsatte ettersom det ikke finnes noen beskyttende emalje der.

Visse tannkremer sies å ha effekt mot ising. Det skyldes at de hjelper til med å plugge igjen de små kanalene på rotoverflaten. Ingen omfattende vitenskapelige bevis finnes for at det virkelig fungerer, men det skader ikke å prøve. En del mennesker opplever at det blir bedre.

Som hjelp mot isende tannhalser kan tannlegen eller tannpleieren i en del tilfeller legge på et tettende middel eller fluorbehandle de følsomme flatene.

Hull og slitte fyllinger

Ising kan også skyldes at du har et hull. Om det iser over lang tid bør du gå til tannlegen for å kontrollere. I blant kan det hende at du bør bytte ut en fylling som kanskje lekker.

Skadet pulpa

I enkelte tilfeller kan ising skyldes at pulpa er skadet og da må kanskje tannen rotbehandles.

Nervene reagerer

Tannens rotoverflate består av små kanaler. Disse er fylt med væske. Om det blir varmt eller kaldt, søtt eller surt eller uttørket på overflaten strømmer væsken fram gjennom kanalene. Da reagerer nervene i pulpa – tannen iser.

Er du plaget med ising bør du kontakte oss!

isingb

Et mikroskopisk bilde av rotoverflaten viser de små kanalene som kan bidra til ising.