• Er du i tvil om du skal møte til oppsatt tannlegetime, ring oss på telefon 22 44 83 40.

Tannfarge

Fargen på tennene våre varierer. Noen har kritthvite tenner mens andre har gule. Men hva er det som bestemmer fargen? Og kan vi påvirke den?
Emaljen er vanligvis det hviteste på tannen. Under den finnes dentinet som er gulere og mer fargesterkt. Ettersom emaljen er gjennomskinnelig er det først og fremst dentinets farge som reflekteres og bidrar til tennenes farge. Er dentinet kraftig gult oppleves altså tannen som gul.

Misfarging på overflaten

Tannfargen påvirkes av mat og drikke. Du har sikkert hørt at rødvin, kaffe og tobakk kan forårsake misfarginger. om det dreier seg om ytre misfarginger kan tannlege eller tannpleier pusse det bort.

Dyp misfarging

Fargestoffer fra mat og drikke kan også gi dypere misfarginger.
I blant kan fargeforandringer til og med skyldes at pulpa, inne i tannen, har blitt skadet eller er død. I begge tilfeller kan bleking være løsningen for å få tannen, eller tennene, lyse igjen.

Fargen forandres med tiden

Til tross for at emaljen er hard og tett oppstår mikroskopiske sprekker der fargestoffer kan trenge inn. Med årene får derfor tennene en mørkere farge.

Iblant kan tannkjøttet trekke seg tilbake og blottlegge en del av rotoverflaten som består av dentin. Tannen ser da gulere ut ved tannhalsen. Dessverre er det ofte vanskelig å bleke denne delen av tannen. Det kan imidlertid finnes andre muligheter, snakk med oss om dette!

tannfarge-img2 tannfarge-img3

  • Before-Tannblekning
    After-Tannblekning
    Før
    Tannblekning
    Etter

Børste bort det gule?

Det er en vanlig misfortåelse at gule tenner kan børstes hvite. Dessverre kan en for aktiv børsting isteden føre til det motsatte. Vi kan gi deg mer informasjon om hva man kan gjøre med gule tenner idag.

tannfarge-img4

Gule tenner kan bli hvite igjen med bleking.

tannfarge-img1c