• Er du i tvil om du skal møte til oppsatt tannlegetime, ring oss på telefon 22 44 83 40.

Vanligvis slites tennene ned langsomt. For en del mennesker går det imidlertid noe raskere. Årsaken kan være tannpressing eller tanngnissing. Dette skjer vanligvis om natten og uten at man er klar over det.

Ansiktet, munnen og tyggesystemet er et komplisert apparat. Mange faktorer påvirker balansen. Det finnes noen teorier om hvorfor visse mennesker gnisser og presser tenner, men noen sikre svar finnes ikke.

Tannpressing og gnissing kan føre til at tannhalsene blottlegges, at tennene slites ned og fyllinger går i stykker. Benet rundt tennene kan til og med løses opp.

Utløsende faktorer

Utløsende faktorer for tannpressing/gnissing kan være at bittet ikke passer sammen, at det mangler tenner eller at de står i en slik posisjon at likevekten forstyrres. Det kan også skyldes at kjeveleddene har skader eller at det sentrale nervesystemet som samordner tyggesystemet kan være påvirket f.eks gjennom sykdom eller stress. Det er vanligvis flere årsaker.

Symptomer

Mange er ikke klar over overbelastningen sin, mens andre har symptomer. Det kan dreie seg om smerter i rygg, skuldre, hode, øre og muskler, eller ømhet i tenner og kjeveledd. I blant kan det også innebære vanskeligheter med å gape eller lukke munnen, kjeveleddslyder eller låsinger.

Behandling

Tannlegen kan ofte tidlig se problemer og tilby help. Den vanligste metoden for å beskytte og i blant behandle en pasient for tannpressing eller tanngnissing, er en bittskinne.

Bittskinnen stabiliserer kjeven og avlaster kjeveleddene. Den kan også brukes for å forbedre funksjonen i tyggesystemet og bidra til at anspente kjevemuskler lettere slapper av. Dessuten beskytter den mot den slitasjen og belastningen på tennene som gnissingen forårsaker.

Skinnen brukes vanligvis om natten.

gnissing2 gnissing1

Stress og tanngnissing henger ofte sammen

En finsk undersøkelse har vist at mennesker som regelmessig gnisser og presser tenner kjenner seg mer stresset på jobben.
I følge undersøkelsen er det i større grad kvinner som presser og gnisser tenner og føler seg stresset.

De som oppga å ha de høyeste stressnivåene var de samme som rapporterte at de i større grad gnisset og/eller presset tenner.
26 prosent av kvinnene oppga at de følte at de gnisset/presset tennene av og til. 17 prosent av mennene ga samme svar.
Nesten 4 prosent av kvinnene og 1 prosent av mennene oppga at de gnisset og/eller presset tenner ofte.

 

gnissing3

I am message box. Click edit button to change this text.